Ne po krijojmë gjurmë më të mira: NLB merr vlerësimin e parë ESG

13 December, 2022

“Përmirësimi i cilësisë së jetës në rajonin tonë, Evropën Juglindore, është një nga objektivat kryesore strategjike të Grupit NLB. Ne e kemi nisur këtë rrugë të vendosur për të krijuar gjurmë më të mira në rajonin që e konsiderojmë shtëpinë tonë dhe jemi jashtëzakonisht krenarë që përpjekjet tona dhe përparimi ynë njihen në një mënyrë që nuk lënë asnjë dyshim në sytë e investitorëve dhe publikut,” theksoi CEO i NLB Blaž Brodnjak kur tregoi se NLB d.d. mori vlerësimin e parë ESG nga një prej kompanive kryesore të pavarura për hulumtim, vlerësim dhe të dhëna ESG në botë - Sustainlytics. 

Në dhjetor 2022, NLB d.d. mori vlerësim rreziku ESG prej 17.7 dhe u vlerësua nga Sustainlytics si në rrezik të ulët për të përjetuar ndikime financiare materiale nga faktorët ESG, për shkak të ekspozimit mesatar dhe menaxhimit të qështjeve materiale ESG. “Kompania shquhet për performancën e saj të mirë të qeverisjes korporative e cila po redukton rrezikun e saj të përgjithshëm. Për më tepër, kompania nuk ka përjetuar polemika të rëndësishme," shpjegon vlerësimi i Sustinalytics. Vlerësimi i rrezikut ESG i NLB-së e vendos atë në mesin e 15% të bankave më të mira të vlerësuara nga kompania.

Krijojmë gjurmë më të mira në rajonin tonë

Vlerësimi i rrezikut ESG, ngjashëm me vlerësimin e kredisë, është një matje e vlerësimit të performancës së një kompanie, fondi apo sigurie, me përjashtim të faktit që fokusohet në përmbushjen e standardeve mjedisore (E), sociale (S) dhe të qeverisjes (G), në vend të kredisë. Në botën financiare, ajo po bëhet një kategori gjithnjë e më e rëndësishme, të cilën investitorët dhe analistët e monitorojnë gjithnjë e më shumë dhe mbi bazën e saj vlerësojnë se në cilat kompani të investojnë dhe në cilat jo. NLB është banka e parë me seli dhe me interes strategjik ekskluziv në Evropën Juglindore e cila ka marrë këtë vlerësim, si dhe e para ndër kompanitë e listuara në bursën e Lubjanës.

“Edhe pse nuk mungon diskutimi për qëndrueshmërinë në çdo cep, vlerësimet e ESG janë ende relativisht të dobëta të njohura në mjedisin tonë. Prandaj, nuk është për t'u habitur që NLB, si një pionier dhe një organizatë që përpiqet të jetë forca lëvizëse e zhvillimit dhe progresit në rajonin e Evropës Juglindore, ishte e para që u përball me këtë sfidë,” shpjegoi CEO i NLB. “Vlerësimet e ESG nuk janë thjesht një shkronjë boshe në një letër – ato janë rezultat i një rishikimi nga një ekspert i pavarur dhe me famë botërore, ato janë një nxitje për ne dhe inkurajojnë palët tona të interesit të besojnë në vendimet dhe veprimet tona të biznesit,” ka shtuar ai.

Përpjekjet e NLB-së në fushën e qëndrueshmërisë përfshijnë aspektet mjedisore, sociale dhe menaxhuese. Për të përmendur vetëm disa:

  • Në vitin e kaluar, ne kemi krijuar Kornizën e Qëndrueshmërisë së Grupit NLB; drejtimet dhe synimet e biznesit të qëndrueshëm, financimit të qëndrueshëm dhe kontributit në shoqëri.
  • NLB është gjithashtu banka e parë nga Sllovenia që angazhohet për Parimet e OKB-së për Bankën e Përgjegjshme, dhe në pranverën e këtij viti iu bashkua Aleancës Net Zero Banking të Kombeve të Bashkuara, e cila synon të harmonizojë portofolet e kredive dhe investimeve me arritjen e emetimeve neto zero deri në vitin 2050 ose më herët.
  • NLB është konsideruar si një nga promovuesit dhe sponsorët më të mëdhenjë dhe më të shquar të shoqatave dhe ngjarjeve sportive në Slloveni për dekada, dhe mbi të gjitha, ne jemi krenarë për projektin e Sportit për të rinjtë.
  • Ne investojmë në kulturën dhe trashëgiminë kulturore – Bankarium, muzeu i parë bankar në Slloveni, u hap në qershor 2021 nën kujdesin e NLB-së.
  • Ne i njohim mundësitë dhe përgjegjësinë për të ndihmuar ekonominë edhe jashtë kuadrit bankar, siç tregohet nga projekti #KornizaeMbështetjes.
  • Ne dhurojmë vazhdimisht për grupet e pafavorizuara sociale.
  • Ne mbrojmë intensivisht mundësitë e barabarta dhe qeverisjen e pavarur dhe profesionale të korporatës.

Në Grupin NLB, ne kemi vendosur qëndrueshmërinë e vendimeve dhe veprimeve tona në qendër të biznesit tonë. Si akter të rëndësishëm sistematik në të gjitha tregjet ku operojmë, ne kemi mundësinë të ndikojmë realisht në cilësinë e jetës në rajonin tonë të Evropës Juglindore dhe të sigurojmë që ai të bëhet jo vetëm më i suksesshëm, por edhe më gjithëpërfshirës, i larmishëm dhe i qëndrueshëm. Lexoni këtu më shumë rreth praktikave tona.

Rreth Sustainlytics dhe vlerësimet e saj të rrezikut ESG

Morningstar Sustainalytics është një kompani lidere e hulumtimit, vlerësimeve dhe të dhënave ESG që mbështet investitorët në mbarë botën me zhvillimin dhe zbatimin e strategjive të përgjegjshme të investimit. Për gati 30 vjet, kompania ka qenë në ballë të zhvillimit të zgjidhjeve inovative me cilësi të lartë për të përmbushur nevojat në zhvillim të investitorëve global. Sot, kompania punon me qindra menaxherë kryesorë të mjeteve dhe fondeve pnesionale në botë, të cilët përfshijnë informacionin dhe vlerësimet e ESG-së dhe të qeverisjes korporative në proceset e tyre të investimit. Kompania gjithashtu punon me qindra kompani dhe ndërmjetësuesit e tyre financiarë për t'i ndihmuar atyre të marrin në konsideratë qëndrueshmërinë në politika, praktika dhe projekte kapitale. Për më shumë informacion, vizitoni www.sustainalytics.com.

Vlerësimet e rrezikut ESG të Sustainalytics matin ekspozimin e një kompanie ndaj rreziqeve materiale specifike të ESG dhe sa mirë një kompani po i menaxhon ato rreziqe. Kjo mënyrë shumëdimensionale e matjes së rrezikut të ESG kombinon konceptet e menaxhimit dhe ekspozimit për të arritur në një vlerësim të rrezikut ESG, i cili është i krahasueshëm në të gjitha industritë. Vlerësimet e rrezikut ESG të Sustainalytics ofrojnë një masë sasiore të rrezikut të pamenaxhuar të ESG dhe bëjnë dallimin midis pesë niveleve të rrezikut: i papërfillshëm, i ulët, i mesëm, i lartë dhe i rëndë. Mësoni më shumë rreth Vlerësimeve të Rrezikut ESG këtu.


E drejta e autorit ©2022 Sustainlytics. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Ky artikull përmban informacione të zhvilluara nga Sustainalytics (www.sustainalytics.com). Informacion dhe të dhëna të tilla janë pronë e Sustainlytics dhe/ose furnizuesve të palëve të treta (Të dhënat e Palës së Tretë) dhe ofrohen vetëm për qëllime informative. Ato nuk përbëjnë një miratim të ndonjë produkti ose projekti, as një këshillë investimi dhe nuk garantohen të jenë të plota, në kohë, të sakta ose të përshtatshme për një qëllim të caktuar. Përdorimi i tyre është subjekt i kushteve të disponueshme në https://www.sustainalytics.com/legal-disclaimers. 

Regjistrohu për lajme

Ju lutem shkruani emailin tuaj më poshtë për të pranuar lajmet dhe ofertat e fundit nga NLB Banka

x
This website is using cookies. More info. Accept
Keni nevojë për ndihmë? Bisedo me ne
×