Grupi NLB: Bashkojmë rajonin tonë përmes artit

25 January, 2023

Lubjanë – Sot, e mërkurë, më 25 janar, në Lubjanë u mbajt një konferencë për shtyp me rastin e fillimit të Programit të ri të Artit të Grupit NLB për artet pamore.Synimi i këtij programi është që Grupi NLB të bëhet mbështetësi dhe partneri kryesor i artit dhe artistëve bashkëkohorë në Evropën Juglindore (SEE).. Si pjesë e programit të tij të Artit, Grupi do të rifilloj investimin në blerjet dhe komisionet e veprave të artit dhe projekteve të artit, dhe do të hartojë një koleksion të ri arti të quajtur SEE ART, i cili do të vendoset në galerinë e Grupit NLB në Lubjanë.

 

Vizioni dhe idetë e Grupit NLB në mbështetje të arteve pamore në rajonin e Evropës Juglindore u prezantuan nga CEO i NLB Blaž Brodnjak, Drejtoresha e Institutit të Trashëgimisë Kulturore NLB Irena Čuk, kuratori dr. Meta Kordiš, dhe anëtarët e Këshillit Artistik të sapokrijuar NLB, dr. Mira Gakjina (Shkup), Maja Kolarić (Beograd) dhe Tevž Logar (Rijeka).

 

Blaž Brodnjak është i bindur se nuk ka komb sovran pa identitetin e tij kulturor dhe shtyllën financiare, dhe NLB, si bartëse e traditës bankare, ka qenë gjithmonë një mbrojtëse e madhe e zhvillimit të artit dhe kulturës. Me programin Art dhe koleksionin SEE ART, Grupi NLB do të vendos traditën fisnike të patronazhit, do ta përhapë atë në rajonin tonë në Evropën Juglindore dhe do ta sjellë në një epokë të re. "Arti dhe ekonomia nuk njohin kufij. Grupi NLB dëshiron të kontribuojë në mënyrë aktive për një cilësi më të mirë të jetës në rajonin tonë, kjo është arsyeja pse ne tani po forcojmë mbështetjen tonë për artin si një nga shtyllat jashtëzakonisht të rëndësishme të operacioneve të qëndrueshme dhe të përgjegjshme shoqërore në të gjithë vendin, rajonin e Evropës Juglindore, duke përfshirë Republikën tonë fqinje mike të Kroacisë. Me koleksionin SEE ART ne lidhim artin bashkëkohor dhe artistët, njohim talentet e këtij rajoni, i mbështesim, i promovojmë dhe hapim derën për bashkëpunim, dialog dhe mundësi të reja"shtoi Brodnjak.

 

Art për njerëzit

 

Irena Čuk, Drejtore e Institutit të Trashëgimisë Kulturore NLB, theksoi se koleksioni i ardhshëm i artit nuk është monumenti i parë kulturor i krijuar për shkak të traditës së NLB-së, duke vënë në dukje se muzeu bankar Bankarium, i cili funksionon nën kujdesin e NLB-së, u shfaq gjithashtu prej NLB. “Në ambientet e saj në një nga ndërtesat më të bukura në Lubjanë, një galeri e re do të përmbledhë aktivitetet e programit NLB Group Art. Në këtë mënyrë duam ta afrojmë artin me njerëzit, pasi trashëgimia kulturore na pasuron si individë dhe si komunitet më të gjerë shoqëror”, shpjegoi ajo.

 

Meta Kordiš, kurator, theksoi: “Duke porositur, përvetësuar dhe prezantuar artin bashkëkohor nga Evropa Juglindore, Grupi NLB përpiqet të bëhet mbështetësi dhe partneri kryesor i artistëve në rajon. Duke ngritur koleksionin SEE ART, galerinë dhe duke zhvilluar programin shoqërues të fokusuar në rajonin më të gjerë, ne do të pasurojmë ambientet bankare si dhe hapësirën publike për komunitetet lokale dhe do të kontribuojmë në përmirësimin e kushteve ekzistuese të artit dhe infrastrukturës në rajon. Ne do të hapim dyert që arti të hyjë në jetën e përditshme të njerëzve që jetojnë dhe punojnë në këtë rajon.”

 

Këshilli Artistik i NLB – garantues i profesionalizmit, cilësisë dhe transparencës 

 

Për të siguruar një qasje profesionale, cilësore dhe transparente, ne kemi krijuar një këshill profesional NLB Art Council, anëtarë të të cilit janë ekspertë të artit të njohur ndërkombëtarisht në Evropën Juglindore: Tevž Logar (Rijeka), Kryetar i Këshillit dhe kurator i pavarur, redaktor dhe autor, dr. Mira Gakjina (Shkup), historiane e artit, kritike arti, kuratore dhe drejtoreshë e Muzeut të Artit Bashkëkohor dhe Maja Kolarič (Beograd), historiane, kuratore dhe drejtoreshë e Muzeut të Artit Bashkëkohor në Beograd. Së bashku ata kanë hartuar emrin e koleksionit, konceptin dhe programin e tij.

 

 

Pse emri SEE ART për koleksionin e ri të artit të Grupit NLB?

 

Emri i koleksionit të ri SEE ART i referohet Evropës Juglindore (SEE), rajonit tonë, dhe i jep koleksionit një kornizë të qartë gjeografike. Në të njëjtën kohë, na fton ta shohim, ta shikojmë dhe ta eksplorojmë artin ndryshe, në kontekstin e së tashmes dhe të shkuarës, kujtimeve, identiteteve, kulturave të ndryshme dhe sfidave të së tashmes dhe të ardhmes sonë të përbashkët.

 

Qëllimi i projektit është të përmirësojë të kuptuarit dhe njohuritë e mjediseve të ndryshme kulturore, duke promovuar në këtë mënyrë tolerancën dhe diversitetin, ndërsa në të njëjtën kohë lindin ide dhe veprime të reja të qëndrueshme me shprehje të ndryshme të artit bashkëkohor.

 

Mira Gakjina theksoi se “kjo nuk është hera e parë që Lubjana ka pasur ndikim në zhvillimin e arteve pamore në rajon. Kështu ka qenë për dekada në të kaluarën përmes Bienales së Arteve Grafike të Lubjanës, por edhe së fundmi përmes punës së teoricienëve, historianëve dhe kuratorëve të shumtë të artit që kanë rimenduar dhe rikonceptuar historinë e artit në rajonin tonë. Koha në të cilën jetojmë ka shumë vëzhgues të vëmendshëmpra artistë nga rajoni. Kështu, mbledhja e veprave të tyre nënkupton krijimin e një Dokumenti të kohës sonë.

Ne zakonisht i shohim bankat si kujdestarë të gjërave të vlefshme, të kursimeve tona dhe të planeve për një të ardhme më të mirë. Pikërisht për këtë arsye kjo nismë për krijimin e një koleksioni duhet parë si një përpjekje e Mbrojtësit të Vlerave, i cili tregon kujdes të veçantë për atë që ne e konsiderojmë si trashëgiminë tonë të vlefshme.”

 

Sipas Maja Kolarič, koleksioni do të përfshijë vepra arti nga artistë nga i gjithë rajoni, nga të gjitha gjeneratat, duke përfshirë ato në zhvillim. “Do të jetë e larmishme në përpjekjet për të mbuluar të gjitha mediat, nga pikturat, skulpturat, videot, instalimet, performancat, tek mediat digjitale dhe teknologjia e re, duke nxitur të gjitha llojet e risive në art që po thyejnë konventat dhe po sfidojnë kufijtë. Politika jonë e mbledhjes së veprave të artit do të përfshijë metoda të ndryshme që do të lejojnë një pasqyrë më të gjerë dhe më të thellë të krijimit artistik: tenderë publik, konkurseçmime artistike dhe ekspozita që do të shërbejnë si bazë për studimin e blerjeve dhe porosive të reja. Koleksioni synon të ofrojë një përvojë autentike dhe unike artistike që sjell njohuri të reja dhe i jep frymëzim shikuesit.” 

 

Tevž Logar përfundoi se “segmenti i programit të ekspozitës së galerisë Bankarium është ai që e bën projektin tonë të dallohet në krahasim me projektet e tjera të ngjashme të korporatave që kanë të bëjnë me zonën e Evropës Juglindore. Aktiviteti ekspozues në dialog me kërkimin shkencor, botimin, rezidencat nomade, bashkëpunimet institucionale dhe të ngjashme jo vetëm që shkon përtej të kuptuarit të koleksionit si një entitet abstrakt i përbërë nga një koleksion artefaktesh, por vepron si një platformë për ngritjen e njohurive publike dhe përmirësimin e kushteve të punës për artistët dhe profesionin e tyre. Kjo është sigurisht unike në këtë rajon, dhe një qasje e tillë padyshim se mundëson që projekti SEE ART të bëhet një pikë e jashtëzakonshme referimi për artin bashkëkohor në të gjithë rajonin më të gjerë.”

 

NLB Communications

Regjistrohu për lajme

Ju lutem shkruani emailin tuaj më poshtë për të pranuar lajmet dhe ofertat e fundit nga NLB Banka

x
This website is using cookies. More info. Accept
Keni nevojë për ndihmë? Bisedo me ne
×